Beleef de wereld van fotograag Jimmy Nelson bij AbrahamArt

AbrahamArt, presenteert van 8-28 oktober een grote tentoonstelling van de inmiddels wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson. Nelson zal zelf aanwezig zijn tijdens de opening 7 Oktober om 14h00 om over de meeslepende verhalen achter de spectaculaire fotografie van “bijna uitgestorven” stammen te vertellen.

Door middel van virtual reality kan de bezoeker zich daadwerkelijk onderdeel voelen van de meeslepende diversiteit van culturele expressie over onze planeet. De tentoonstelling behelst 55 fotografische werken met name uit het nieuwe boek “Homage to Humanity” het vervolg op een van werelds bestverkopende kunstboeken “Before They Pass Away”. Opening vindt plaats op 7 oktober om 14h00 uur in de galerie in Eindhoven en zal worden geopend met een presentatie en signeersessie van Nelson zelf.

De Britse Nelson woonde tijdens zijn jeugd in Afrika Azië en Zuid-Amerika. Verloor zijn haar met 16 jaar en vertrok op 19 jarige naar Tibet om dit land te voet door te kruisen met een camera. Werkte als fotojournalist in onder meer Afghanistan, Kasjmir en Joegoslavië. Sinds 2009 is Jimmy Nelson vrijwel onophoudelijk aan het reizen naar inheemse stammen om deze op zijn eigen opvallende wijze vast te leggen. Gedreven door zijn unieke symbiose van passie, creativiteit en individuele vastberadenheid houdt Jimmy Nelson ons een spiegel voor. We bevinden ons in een kwetsbare afslag in de tijd. Een tijd waarin razendsnelle ontwikkeling, materiele rijkdom, en nieuwe technologie ons afleiden van de meest diepe en tijdloze waarheid over de menselijke natuur. Jimmy’s bewierookte werken laten ons stilstaan, verbazen en reflecteren op wat we zien en waarvoor we staan. De fotografie van Jimmy Nelson wordt getoond in media, galerieën en musea over de hele wereld.

Controverse
Nelson is niet onomstreden door zijn aanpak, voor zijn boek “Before they pass away” kreeg hij kritiek omdat het een foutief en schadelijk beeld zou scheppen van inheemse stammen. Nelson zelf zegt een “esthetische, romantische, subjectieve en iconografische weerspiegeling is van mensen die te vaak op een neerbuigende manier worden weergegeven.”. in West Papoea werd hij bekritiseerd omdat hij een stam als koppensnellers wegzette, terwijl de Dani nooit kannibalisme hebben bedreven.

De expositie is van 8-28 okt, dagelijks te bewonderen van 11h-18h00.

Bekijk de Kunstwerken: