From the Media

Altijd al een kunstverzameling gewild? Zo maak je een begin.

Frederique Dormaar - March 2020

Startersbedrag

"Er is niet zoiets als een startersbedrag dat je nodig hebt om je verzameling te beginnen, maar het is een fabeltje dat je goede kunst goedkoop kunt krijgen."

Dat zegt Jop Ubbens, oud-directeur van veilinghuis Christie's. Ubbens werkt sinds afgelopen zomer voor zichzelf. Hij begeleidt kunstliefhebbers met uiteenlopende budgetten. "Voor vijfduizend euro kun je al een eerste kunstwerk kopen."

Smaak

Een mooie verzameling aanleggen, kost volgens de kenner vooral veel tijd. "Probeer eerst je smaak te bepalen voordat je gaat kopen," adviseert hij.

"Zorg dat je veel kunst bekijkt. Op veilingen, beurzen – de Tefaf is volgende maand – en in musea en galeries. Lees erover en laat je informeren. Waar komt het werk vandaan, in welke galeries heeft het gehangen en wat is de staat? Zie zoveel mogelijk en raak de werken aan, ook dat mag." 

Ubbens raadt beginners aan iemand in de arm te nemen die de kunstwereld kent en je op weg helpt.

Hobby

Het is volgens Ubbens niet slim om direct al je geld uit te geven. "Kunst verzamelen is een hobby, dus neem er de tijd voor." Niet voor niets verzamelen mensen vaak samen met hun man of vrouw.

Het aanleggen van een eigen kunstcollectie kan makkelijk vijf jaar duren. Een mooie verzameling bestaat vooral uit werk dat je zelf mooi vindt. Verder is het belangrijk dat er een rode draad is. "Het moet een harmonieuze collectie zijn. Je verzamelt bijvoorbeeld Franse Post-Impressionisten. Of werk van de Haagsche School."

Investering

Die rode draad is volgens Ubbens ook belangrijk als je je collectie zou willen verkopen. Want dat maakt je kunstverzameling meer waard. Al moet geld verdienen niet het uitgangspunt zijn wanneer je kunst gaat verzamelen. Je weet niet hoe de waarde zich zal gaan ontwikkelen.

Er is wel een aantal stelregels dat je kunt aanhouden, vertelt Ubbens. "Net als met gewone aandelen en obligaties is het beter om te spreiden. Dus steek vooral niet al je geld in één schilderij. En grote namen doen het over het algemeen goed."

De enige echt doodzonde is vals werk. "Er zijn veel valse werken in omloop. Daarom is het zo belangrijk om je goed te laten voorlichten."

10 miljoen

Wat Ubbens zelf zou kopen als hij onbeperkt budget had?  "Werk van de Fin de siècle-kunstenaars. Of de Amerikaanse abstract-expressionisten uit de periode 1950 -1960. Werk van Mark Rothko, Jackson Pollock, Willem de Kooning... Maar dan heb je het over schilderijen van tien miljoen euro of meer."

Dit artikel verscheen eerder op de website van RTLZ

Similar Content

Is Urban Art de ‘next big thing’ in de kunstwereld?

Sophie - The Art Couch - March 2020

Waarom gaan er zulke gigantische bedragen om in de kunstmarkt?

Arjen Ribbens - February 2020