Info

Natuurlijke expressie in kleur: Ontdek de krachtige fauvistische kunstbeweging

March 2023

Fauvisme is een stroming in de schilderkunst die aan het begin van de 20e eeuw ontstond. Het was een reactie op het impressionisme en werd gekenmerkt door het gebruik van heldere, felle kleuren en een expressieve verfbehandeling. Fauvistische kunstenaars waren voornamelijk geïnteresseerd in het weergeven van emoties en het uitdrukken van hun innerlijke gevoelens door middel van kleur en compositie. Maar wat zijn nu de expliciete kenmerken van fauvistische kunst. En welke belangrijke kunstenaars behore tot deze kunststroming? 

Fauvisme kenmerkt zich door gebruik van primaire kleuren

Een van de belangrijkste kenmerken van fauvistische kunst is het gebruik van heldere, felle kleuren. Fauvistische kunstenaars maakten vaak gebruik van pure kleuren en mengden deze niet met wit of andere kleuren om secundaire kleuren te creëren. Dit resulteerde in schilderijen met een intense emotionele impact op de toeschouwer. Fauvistische schilders gebruikten ook vaak brede penseelstreken en expressieve verfbehandelingen, waardoor hun schilderijen een gevoel van beweging en energie kregen.

Een ander belangrijk kenmerk van fauvistische kunst is het gebruik van ongewone composities en perspectieven. Fauvistische kunstenaars braken vaak met traditionele artistieke conventies door onderwerpen af te beelden vanuit ongebruikelijke gezichtspunten of door af te wijken van de normale verhoudingen. Dit gaf hun schilderijen een gevoel van dynamiek en beweging, en versterkte de emotionele impact van de kleuren.

Bekijk alle kunst  

Fauvistische kunstenaars

Henri Matisse wordt beschouwd als een van de belangrijkste fauvistische kunstenaars. Hij begon als impressionist, maar ontwikkelde later zijn eigen stijl die kenmerkend was voor het fauvisme. Zijn schilderijen, zoals "Le Bonheur de Vivre" en "The Dance", kenmerken zich door het gebruik van heldere kleuren en expressieve penseelstreken. Matisse maakte ook gebruik van ongebruikelijke composities en perspectieven, waardoor zijn schilderijen een gevoel van beweging en energie kregen.

Een andere belangrijke fauvistische kunstenaar was André Derain. Derain werkte samen met Matisse en was mede-oprichter van het fauvisme. Zijn schilderijen, zoals "The Turning Road" en "The London Bridge", tonen dezelfde kenmerken als die van Matisse: heldere kleuren, expressieve penseelstreken en ongewone composities.

Raoul Dufy was een andere belangrijke fauvistische kunstenaar. Zijn schilderijen, zoals "Le Havre, the Port", zijn bekend om hun gebruik van felle kleuren en expressieve verfbehandeling. Dufy maakte ook veel gebruik van ongebruikelijke composities en perspectie.

Kees van Dongen was een Nederlandse kunstenaar die ook deel uitmaakte van de fauvistische beweging. Zijn schilderijen, zoals "Femme à l'Éventail" en "La Gitane", zijn bekend om hun gebruik van felle kleuren en ongewone composities.

Fauvistische kunst bij AbrahamArt

Abrahamart, de grootste galerie van de Benelux met een aantrekkelijk lease concept voor zowel particulieren als de zakelijk markt, heeft een aantal hedendaagse kunstenaar die gebruik maken van het fauvisme. De meest in het oog springend is de kunstenaar Robson Reismarque, die gebruik maakt van dikke penseelstrepen en vaak vrouwelijke modellen die worden weergeven in felle kleuren.

Bekijk alle onze werken online of kom langs in onze galerie in Amsterdam of Eindhoven.

Vergelijkbare inhoud

Geometrische kunst brengt kunst terug tot de objectieve essentie

Nicole Smolenaers - January 2023

Impressionisme, schilderijen die een kunstzinnige revolutie veroorzaken

Nicole Smolenaers - December 2022

Intensiteit en subjectiviteit typeren het neo-expressionisme

Nicole Smolenaers - November 2022