Inspiratie

De toekomst in het heden: Een duik in de wereld van Futurisme

April 2023

Ben je op zoek naar kunst die je ogen doet poppen en je hart sneller doet kloppen? Dan is futuristische kunst iets voor jou! Deze kunststroming, die ontstond aan het begin van de 20e eeuw, staat bekend om zijn levendige en dynamische stijl. Futuristische kunst is de perfecte uitdrukking van onze fascinatie voor technologie en de toekomst.

Geschiedenis van de futuristische kunst

De futuristische beweging is ontstaan in Italië in 1909 en wordt vaak geassocieerd met de naam van de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti. Het Futurisme was een revolutionaire kunststroming en een reactie op het verleden en de traditie, en was gericht op de toekomst en de technologie. 

Kenmerken van het Futurisme

Een van de belangrijkste kenmerken van het Futurisme was de focus op beweging en dynamiek. Futuristische kunstenaars probeerden de snelheid en de energie van de moderne wereld vast te leggen in hun werken. Dit deden ze onder andere door het gebruik van hoekige lijnen, diagonale composities en overlappingen van vormen.

Een ander kenmerk van het Futurisme was de nadruk op de technologie en de industrie. Futuristische kunstenaars waren gefascineerd door de snelheid en kracht van machines en probeerden deze in hun werken te verwerken. Ze maakten daarbij vaak gebruik van felgekleurde verf en abstracte vormen.

Bekende Futuristische Kunstenaars

Een van de meest bekende futuristische schilders is Umberto Boccioni, een Italiaanse kunstenaar. Zijn werken, zoals het schilderij ‘Dynamism of a Soccer Player’ en het beeldhouwwerk ‘Unique Forms of Continuity in Space’, zijn iconische voorbeelden van het Futurisme.

Een andere belangrijke futuristische kunstenaar was Giacomo Balla. Zijn werken, zoals het schilderij ‘Speeding Automobile’ en het beeldhouwwerk ‘Abstract Speed + Sound’, vangen de snelheid en dynamiek van de moderne wereld op een treffende manier.

Andere bekende futuristische kunstenaars zijn onder andere Luigi Russolo, Carlo Carrà en Gino Severini.

Bekijk alle kunst  

Iconische Futuristische Kunstwerken

Naast de werken van Boccioni en Balla zijn er nog vele andere iconische futuristische kunstwerken. Een van de meest bekende is het schilderij ‘The City Rises’ van Umberto Boccioni. Dit schilderij toont de opkomst van de moderne stad en de dynamiek die daarmee gepaard gaat. Een ander beroemd werk is ‘Simultaneous Visions’ van Gino Severini. Dit schilderij toont verschillende beelden die tegelijkertijd in de geest van de kijker verschijnen, waarmee het de snelheid en dynamiek van de moderne wereld uitbeeldt.

Futuristische kunstwerken zijn te bewonderen in verschillende musea over de hele wereld. Zo heeft het Kröller-Müller Museum in Nederland een uitgebreide collectie futuristische kunst. Een van de meest opvallende futuristische werken in het museum is de al eerder genoemde ‘Dynamism of a Soccer Player’ van Umberto Boccioni. Dit schilderij toont een voetballer in volle beweging, met hoekige lijnen en overlappende vormen die de energie en dynamiek van het spel uitbeelden. Het is een indrukwekkend voorbeeld van het futuristische streven om de beweging van de moderne wereld vast te leggen in kunst. Ander belangrijke futuristisch kunstwerken in het Kröller-Müller Museum komen van Giacomo Balla en de werken van de Franse futuristische schilder Francis Picabia, waaronder ‘Edtaonisl’. Picabia was een belangrijke figuur in de futuristische beweging en zijn werken zijn nog steeds relevant en inspirerend voor kunstenaars vandaag de dag.

Futuristische kunst bij AbrahamArt

Als je op zoek bent naar futuristische kunstwerken, hoef je niet verder te zoeken. Bij AbrahamArt hebben we een scala aan werken van kunstenaars die geïnspireerd zijn door deze stijl. 

Futuristische kunst is een kunstvorm die ons blijft inspireren en verheffen. Het is een viering van de kracht van technologie en de onbegrensde mogelijkheden van de toekomst. Als je op zoek bent naar een manier om jezelf uit te drukken en je verbeelding te laten spreken, dan is futuristische kunst de perfecte keuze. De beste manier om een kunstwerk te beoordelen is op de plek waarvoor het uiteindelijk bedoeld is, daarom biedt AbrhamArt, gratis en vrijblijvend, een proefplaatsingen aan, ongeacht of je een werk wilt kopen of huren. Naast het kopen hebben we een mooie kunstuitleenformule, een combinatie van huren en sparen voor particulieren. Voor de zakelijke markt is er een aantrekkelijk art lease concept.

Bekijk alle kunst  

Vergelijkbare inhoud

Haal de kunsttrends van 2024 in huis

Jonie Oostveen - July 2024

Waarom kunst op kantoor essentieel is voor een productieve werkomgeving

Jonie Oostveen - June 2024

Breng je interieur tot leven met fotokunst

Jonie Oostveen - April 2024