Info

Kunst kopen of Kunst huren is goed voor onze gelukshormonen

Nicole Smolenaers - March 2021

Jezelf omgeven met kunst is niet alleen een prettige tijdsbesteding, het is ook zinvol. Kunst bevordert onze gezondheid. Zowel fysiek als mentaal. Het innerlijk effect van het kijken naar een mooi kunstwerk is vergelijkbaar met het zien van je geliefde. Ongeacht de uitvoering, als het werk je raakt, reageren je hersenen in het deel dat gerelateerd is aan genot. Dit stimuleert de productie van dopamine en endorfine, onze gelukshormonen. Conclusie: kunst maakt gelukkiger! Een zeer plausibele reden om kunst te kopen, toch? Natuurlijk kun je ook kunst huren. Dit heeft zelfs een aantal voordelen.

Wanneer we in onze omgeving geprikkeld worden door kunst, stellen onze hersenen het beloningssysteem in werking

Het is ruimschoots bewezen dat we ons gelukkiger voelen in een inspirerende leef/werkomgeving. Wanneer we in onze omgeving geprikkeld worden door kunst, stellen onze hersenen het beloningssysteem in werking. (Het systeem is dat oorspronkelijk bedoeld is om te overleven in de eerste levensbehoeften, zoals seks en voedsel.) We kunnen dit systeem vergelijken met het gevoel van verliefdheid; het is een instinctieve reactie. Daarnaast nemen we via spiegelneuronen de boodschap en de emotie van de kunstenaar in ons op. We empathiseren.

Kunst spreekt een universele taal die we allemaal begrijpen

De gelukzalige invloed van kunst hangt natuurlijke tevens af van onze persoonlijke smaak. Houden we van fotografie? Raken we meer gefascineerd door moderne kunst of juist hedendaagse kunst?
Maar toch, kunst spreekt een universele taal die we allemaal begrijpen. Het geeft stof tot nadenken, nodigt uit om samen het gesprek aan te gaan. Kunst communiceert, inspireert en innoveert. Het brengt een ruimte tot leven. Evenals de mensen in die ruimte.

Creatiever, productiever en gezonder
Een interessant feit voor het bedrijfsleven. Want, medewerkers blijken creatiever, productiever en gezonder te zijn wanneer ze op hun werkplek omringd worden door kunst. Beeldende kunst draagt dus bij aan een sterk werkgeversmerk. En aan gelukkige medewerkers. Bovendien kun je met de juiste kunstkeuze de identiteit van je bedrijf onderstrepen. Het kan je huisstijl en boodschap enorm versterken. Saillant detail: kunst kopen is, net als kunst huren, fiscaal aftrekbaar!

Kunst huren is zakelijk interessant

Soms kan het investeren in beeldende kunst interessant zijn voor jou als ondernemer. Als je geluk hebt, stijgt het gekochte kunstwerk in de loop der jaren flink in waarde. Deze (eventuele) waardestijging is volledig onbelast en kan op termijn je spaarpotje aardig vullen. Dit extraatje komt bovenop de belastingvoordelen van zakelijk kunst kopen.

Als je dit risico te groot vindt, of de prijsklasse van het beoogde werk hoger ligt dan jouw budget, dan biedt zakelijk kunst lenen (kunstuitleen) uitkomst. Alle huurkosten zijn dan eveneens volledig fiscaal aftrekbaar. En - mocht je willen - kun je later het werk alsnog kopen voor de vastgestelde prijs bij de start van de kunstuitleen.

Bekijk alle kunst  

Een nieuw kunstwerk om het interieur te upgraden en je ziel te voeden

Een sculptuur, zeefdruk of schilderij huren is niet alleen weggelegd voor ondernemers. Kunst huren particulier wordt decennialang al gedaan. De eerste commerciële kunstuitlenen zijn halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw al opgericht. In het kader van bewustwording en circulariteit past kunst lenen ook perfect bij de moderne tijd, waarin we minder willen bezitten en meer willen delen. Het biedt tevens de mogelijkheid om geregeld nieuw werk in huis te halen. Een nieuw kunstwerk om het interieur te upgraden en je ziel te voeden.

Bovenal kun je met een kunstwerk huren op een betaalbare manier je interieur een persoonlijke noot geven. Niets weerspiegelt jouw karakter en identiteit beter dan een treffende eyecather in jouw woonomgeving. Het kan een ruimte maken of breken. Daarom is het wel belangrijk dat je een object of schilderij kiest dat niet alleen jou boeit, maar ook iets positiefs toevoegt aan de ruimte.

De finetuning van kunstwerken

Oriënteer je alsof alles mogelijk is, zonder beperkingen, alsof zelfs Vincent van Goghs ‘zonnebloemen’ binnen handbereik zijn. Maak een moodboard van de stijl, de discipline(s), de techniek en de kleuren die jou aanspreken. Vervolgens kijk je welke afmeting passend is in de ruimte en bepaal je jouw budget. Dit helpt je bij de finetuning, want het aanbod kunstenaars die meewerken aan huur kunst is groot en divers. Schroom dus niet om professioneel advies te vragen, ook al wil je kunst huren en niet kopen.

De betere galerieën zijn volledig thuis in kunstuitleen. Ze hebben hiervoor originele werken van belangrijke hedendaagse kunstenaars in collectie. De beste manier om een kunstwerk te beoordelen blijft natuurlijk de plek waarvoor het uiteindelijk bedoeld is. De medewerkers van AbrahamArt Eindhoven en Amsterdam geven daarom graag een kunstadvies aan huis (op afspraak). Eventueel in aanloop naar een gratis proefplaatsing, zodat je kunt zien of het werk tot zijn recht komt en ook echt kunt ervaren wat het in je eigen leef/werkomgeving met je doet.

De beste manier om een kunstwerk te beoordelen blijft natuurlijk de plek waarvoor het uiteindelijk bedoeld is

Kunst huren bij Abraham Art

AbrahamArt werkt met een mooie kunstuitleenformule, een combinatie van huren en sparen. Wanneer je bijvoorbeeld privé een kunstwerk huurt met een waarde van € 1.000,-, betaal je maandelijks € 20,- waarvan € 10,- bedoeld is voor het opbouwen van een tegoed. Met dit spaartegoed kun je het werk later kopen, of je neemt het bedrag mee als je een ander schilderij of beeldhouwwerk uit de kunstuitleen wilt kiezen. Voor de zakelijke markt is een aantrekkelijk art lease formule in het leven geroepen.

De voordelen van kunstuitleen: 
•    eenvoudig, flexibel en betaalbaar
•    een vast maand- en spaarbedrag 
•    periodiek nieuw werk
•    gratis bezorgd en deskundig opgehangen
•    geen inschrijfgeld of maximale huurtermijn

Bekijk onze kunstwerken of neem direct contact met ons op voor bijvoorbeeld een proefplaatsing. 

Vergelijkbare inhoud

Natuurlijke expressie in kleur: Ontdek de krachtige fauvistische kunstbeweging

March 2023

Geometrische kunst brengt kunst terug tot de objectieve essentie

Nicole Smolenaers - January 2023

Impressionisme, schilderijen die een kunstzinnige revolutie veroorzaken

Nicole Smolenaers - December 2022