Geert Kollau
Geert Kollau

Kunstenaar Geert Kollau (Oosterhout 1978)

Geert Kollau geeft zijn werk een sociale lading vanuit persoonlijke vrije emotie. Deze Nederlandse mixed-media kunstenaar verbeeldt de soms absurde realiteit van het menselijk brein. Dit resulteert in een avontuurlijke stijl, waarin non-stop andere details opdoemen en de sfeer veranderlijk kan zijn. Er wordt gespeeld met ruimte in de breedste zin van het woord. De vernieuwende wijze waarop hij visueel een verhaal vertelt, maakt zijn werk uniek en levert hem wereldwijd erkenning op.

Kollau is een mooi voorbeeld van iemand die ADHD als kracht inzet. Zich continu bewust van de wereld om hem heen ziet hij de vele prikkels en indrukken als een eindeloze inspiratiebron, die hem stimuleert kunst te maken. Kunst die getuigt van zijn surrealistische, met vlagen ook dwaze en complexe verbeeldingskracht. Hij speelt met de vluchtigheid van gedachten en gedrag dat nauwelijks te vangen is in concrete fragmenten, maar eerder bestaat uit meerdere transparante lagen.\

Deze transparantie is reeds terug te vinden in zijn handgeschilderde doeken. De juiste gelaagdheid kan echter met photoshop veel efficiënter gecreëerd worden, dus legt hij tegenwoordig de basis met moderne computertechnieken. Vervolgens brengt hij met verf en spuitbussen kleuraccenten aan op de geprinte fotocompositie, maakt van het resultaat een productfoto en bewerkt deze weer digitaal tot een serie klaar is. Elke serie verschijnt in een oplage van zeven stuks, op kwalitatief hoogwaardige lambda-print. Geen replica’s, maar originele werken, die subtiel van elkaar verschillen.

Hij gebruikt een mix van beelden uit het verleden, heden en de toekomst om zijn maatschappijkritische blik te uiten. Net als de oude Hollandse meesters past hij veel symbolen toe. Momenten uit allerlei culturen, stromingen en beroepen worden geïntegreerd in één verhaal. Daarnaast komen regelmatig verschillende muziekstijlen aan bod en portretteert hij iconen in gepersonifieerde kunstwerken.

Hij wil absoluut niet zijn visie opdringen. Integendeel, hij gunt de toeschouwer vrijheid en ruimte om zijn eigen verhaal te bedenken. Hij biedt hem een kader om het bewustzijn en de fantasie te stimuleren. “Mensen dwalen makkelijk af van hun eigen waarheid, hun diepste innerlijk gevoel, wat het moeilijk maakt om de juiste koers te varen en je hart te volgen.”

Kollau spreekt uit ervaring. Na een tumultueuze periode in Amsterdam heeft de terugkeer naar Noord-Brabant hem rust en vrijheid gebracht. Mede hierdoor kan hij zich sinds 2010 volledig richten op zijn activiteiten als kunstenaar. Hij begeeft zich met succes op het internationale podium, wordt uitgenodigd op vooraanstaande beurzen en zijn werk wordt vertegenwoordigd door gerenommeerde galerieën in zowel Nederland, Zwitserland, Frankrijk als Amerika.

Artworks by Geert Kollau
 • Geert Kollau
  • Interieurvoorbeeld 0 x 0 cm
  • Prijs:  Op verzoek
  • Kunstuitleen:  Op verzoek
 • Geert Kollau
  • A white man 1/7 102 x 152 x 4 cm
  • Prijs:  € 5 400,00
  • Kunstuitleen:  vanaf € 108,00 p/mnd
 • Geert Kollau
  • Les soeurs de la fanfare 120 x 170 cm
  • Prijs:  € 6 380,00
  • Kunstuitleen:  Op verzoek

 Grootste galerie van Nederland  Proefplaatsing aan huis  Flexibele kunstuitleen privé en zakelijk