Info

Pop art: Een stortvloed van beelden en indrukken

Nicole Smolenaers - July 2020

‘Alles draait om de triviale massacultuur die ons overal omringt’
‘Objecten worden uit hun traditionele context gehaald en letterlijk of figuurlijk uitvergroot’

Wat in de jaren vijftig van de 20e eeuw begint als een avant-gardistische stroming ontwikkelt zich tot een zeer invloedrijke beweging voor de hedendaagse moderne kunst. We kunnen best stellen dat veel street art- en urban artists geïnspireerd zijn door de pop art kunststroming. Een stroming, ontstaan uit een bepaalde tijdgeest, die kunst toegankelijk wilt maken. Met een vleugje humor en ironie. De grootste galerie van de Benelux, AbrahamArt, heeft werk van de belangrijke eigentijdse pop art kunstenaars, waaronder Damien Hirst, Jeff Koons, Bram Reijnders, Marco GrassiSelwyn Senatori, Claus Costa en George Heidweiler.

Overgang van expressionisme naar pop art

Terwijl in Londen een groep jonge kunstenaars (The Independent Group) vanaf 1954 naam begint te maken na hun spraakmakende tentoonstelling ‘This is Tomorrow’, typeert het werk van Robert Rauschenberg begin jaren ’60 de overgang van het abstract expressionisme naar de pop art kunst in Amerika. Op allerlei manieren - door gebruik te maken van gedrukte media, film, foto’s, zeefdrukken en spuitbussen - zetten deze kunstenaars zich af tegen de elite. Ze willen pop art maken: populaire kunst.

Maar wat is pop art? Kort door de bocht geschetst kunnen we de volgende pop art kenmerken opsommen: de kunst spreekt vooral een modern breed publiek aan, is voor iedereen begrijpelijk, betaalbaar, accentueert het kortstondige aspect, wordt vaak in series vervaardigd en de sfeer is licht, grappig en het liefst ook sexy. Objecten worden uit hun traditionele context gehaald en letterlijk of figuurlijk uitvergroot.

Pop Art Kunstenaars

De oprichters van The Independent Group, Eduardo Paolozzi en Richard Hamilton, maken collages van tijdschriften en advertenties, waarin ze elementen van de moderne consumptiemaatschappij integreren. Het werk is in de regel koel en afstandelijk. Alles draait om de triviale massacultuur die ons overal omringt. En om de vrijheid van het creëren.

In de Verenigde Staten experimenteert Robert Rauschenberg daarnaast met fysieke voorwerpen die reliëf in zijn werk brengen. Samen met zijn huisgenoot Jasper Johns concentreert hij zich op figuratieve motieven en tastbare textuur. Deze heren - beiden geïnspireerd door de Franse dadaïst Marcel Duchamp - zijn de voorlopers van de Amerikaanse pop art kunststroming. Dus niet (zoals vaak wordt gedacht) Roy Lichtenstein, die de stripcultuur tot kunst verheft. Een andere bekende pop art vertegenwoordiger, Andy Warhol, blijft zijn leven lang trouw aan de beweging. Warhol maakt zeefdrukken van de eerste ware iconen van het witte doek en stelt massaal vervaardigde serieproducten als Campbell soepblikken en Brillo-boxen centraal in zijn werk.

Goede Eyecatchers

Veel pop art schilderijen blijven boeien, zonder dat ze de zweem hebben van een dieperliggende boodschap en vormen mede daarom de ideale wanddecoratie, in iedere ruimte, privé en zakelijk. Door de stortvloed van beelden en indrukken blijven de werken boeiend. Telkens weer valt iets nieuws te ontdekken. Dit maakt de werken tot goede eyecatchers.

'Je moet mensen laten luisteren, voordat je ze van gedachten kunt veranderen'

Pop art manifesteert zich overigens niet alleen op het platte vlak, het gedachtegoed vertaalt zich tevens in driedimensionale beeldende kunst. Voorbeeld hiervan is Christo, die de abstractie van gebouwen en objecten fixeert door ze in te pakken.

Damien Hirst Woodcut Spots

Hedendaagse pop art

AbrahamArt heeft werken van een aantal grote namen van de hedendaagse pop art beweging in huis, aangevuld met werken van  innovatieve, opkomende pop art kunstenaars. Zo zijn de kunstwerken van de even spraakmakende als succesvolle Damien Hirst en Jeff Koons absoluut een goede investering. 

De Brit Hirst is ondernemer, fervent kunstverzamelaar en conceptueel kunstenaar, bekend vanwege zijn controversiële kijk op schoonheid en kunstvoorwerpen. Begin jaren negentig maakt hij deel uit van de alom geprezen Young British Artists (YBA’s). Een van zijn drijfveren is het besef dat je mensen moet laten luisteren, voordat je ze van gedachten kunt veranderen. En daarvoor schuwt hij de confrontatie zeker niet.

Ook Koons (zonder twijfel een van de belangrijkste levende kunstenaars) zoekt graag de grenzen op. De thema’s banaliteit en verleiding geeft hij weer door een absurde twist te geven aan de meest eenvoudige zaken. Zo heftig, dat zijn werk volledig over de top gaat en juist daaraan zijn kunstzinnigheid ontleent. De Amerikaan weet als geen ander kitsch in kunst te transformeren.

De Internationale Kunstscene

AbrahamArt biedt ook onderdak aan werk van andere, door de internationale kunstscene zeer gewaardeerde kunstenaars die door pop art beïnvloed zijn. Een kunstenaar die momenteel de wereld bestormt is de Nederlander Bram Reijnders. Het werk van Reijnders is ondeugend maar ook confronterend, onschuldig eerlijk maar ook complex. Een brok energie, net als de wereldburger zelf. Gedreven vanuit een puur verlangen naar het leven, probeert hij te verleiden en tegelijkertijd te onderzoeken wat waarheid is en wat fictie in deze ratelende wereld. Zijn werken zijn de afgelopen tijd flink in prijs gestegen. En de verwachting is dat deze prijsverhoging nog verder doorzet.

'Het werk van Reijnders is ondeugend maar ook confronterend, onschuldig eerlijk maar ook complex. Een brok energie, net als de wereldburger zelf.'

Kunstenaar die elkaar inspireren

In alle stromingen van de schilderkunst zien we een overlap van kunstenaars die elkaar inspireren in de zoektocht naar hun uniciteit. Selwyn Senatori, een Nederlander met overduidelijk Italiaanse roots, geeft dit openlijk toe. Zijn werk is geïnspireerd op Herman Brood, Alec Monopoly, Banksy, Andy Warhol en Selwyn Senatori, zoals hij zelf zegt. Het jonge talent voelt zich daar volledig comfortabel bij. Zijn veelzijdigheid weerspiegelt in de kleurrijke, karakteristieke schilderijen en zeefdrukken. 

Door het felle kleurgebruik in combinatie met klassieke kunstthema’s, knipsels en beroemdheden herinneren de schilderijen van de Braziliaan Claus Costa misschien het meest aan de pop art uit de vorige eeuw. Net als zijn voorgangers wil Costa de hedendaagse chaos van beelden waarin we leven organiseren, ze betekenisvol maken en - waarom ook niet - mooi! 

Pop Art Schilderijen

Bekijk hier het volledige productaanbod in relatie tot pop art. AbrahamArt beschikt over een uniek assortiment, dat uitsluitend bestaat uit originele schilderijen van gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. De werken zijn te koop of te huur en proefplaatsingen zijn eenvoudig te regelen. Daarnaast voorzien wij u graag van advies voor de beste plaats voor uw pop art kunstwerken. Via onze zakelijke service kun je profiteren van de vele voordelen die kunst op de werkvloer met zich meebrengt. Wij hebben altijd een passend kunstwerk voor iedere ruimte en budget.


Naast pop art kunst bij AbrahamArt vele verschillende kunststromingen onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan kunstfotografie, hedendaagse kunst en moderne kunst. Een groot aantal kunstenaars zijn terug te vinden en het aanbod voor het leasen, kopen en voor kunstuitleen zijn groot. Wie bieden kunstuitleen aan in grote steden als Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en den Haag.

Bekijk alle kunst  

Vergelijkbare inhoud

Natuurlijke expressie in kleur: Ontdek de krachtige fauvistische kunstbeweging

March 2023

Geometrische kunst brengt kunst terug tot de objectieve essentie

Nicole Smolenaers - January 2023

Impressionisme, schilderijen die een kunstzinnige revolutie veroorzaken

Nicole Smolenaers - December 2022